Whatsapp Destek
e-Dönüşüm Çözümleri

e-Dönüşüm Çözümleri

E-Fatura nedir?
E-Fatura, kağıda basılmayan, tüm işlemleri dijital ortamda yapılan bir elektronik belgedir. Veri format ve standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. İçeriğinde ise Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre bir faturada yer alması gereken bilgiler yer alır. Satıcı ve alıcı arasındaki iletimi de GİB tarafından yapılır. Kağıt (matbu) fatura elde ya da program aracılığıyla hazırlanıp yazıcıdan bastırılırken e-Fatura yalnızca dijital ortamda oluşturulur ve gönderilir. VUK için her iki fatura tipi de yasaldır. E-Fatura’nın matbu faturadan tek farkı, elektronik ortam üzerinden alınması ve gönderilmesidir.
 
E-Arşiv nedir?
433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği ile uygulamaya geçen ve elektronik faturanın bir türü olarak açıklayabileceğimiz e-Arşiv, faturanın ikinci nüshasının dijital ortamda oluşturulup saklanmasını sağlar. Gerekince yine elektronik ortamda ibraz edilen e-Arşiv'in veri formatı ile standardı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenir. E-Fatura yalnızca e-Fatura mükellefleri arasında kesilip gönderilirken e-Arşiv göndericinin e-Fatura, alıcının ise matbu fatura kullanıcısı olması durumunda kullanılır. Yani sadece e-Fatura kullanıcılarına e-Fatura kesilip gönderilebilir. E-Fatura kullanıcısı olmayan kişi ve firmalara matbu fatura ya da e-Arşiv Fatura düzenlenir. E-Arşiv kullanıcısı olabilmek için öncelikle e-Fatura kullanıcısı olmak gerekir.
 
E-İrsaliye nedir?
E-İrsaliye, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) gereği irsaliyede bulunması gereken bilgileri içeren, standartları ve veri formatı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen bir elektronik belgedir. Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye, matbu olarak düzenlenen ve minimum 3 nüshası olan sevk irsaliyesi ile aynı özellik ve hukuki niteliklere sahiptir. E-İrsaliye uygulaması ile irsaliye dijital olarak üretilir, iletilir, saklanır ve ibraz edilir.
 
Defter nedir?
Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu, tüccar ve işletmeler için yevmiye ve büyük defter gibi belli defterlerin tutulmasını zorunlu kılar. E-Defter de tutulması zorunlu olan defterlerde bulunan bilgileri içeren bir elektronik kayıtlar bütünüdür. Bu sistemde defterler dijital ortamda tutulur ve Maliye Bakanlığı'na elektronik imzayla berat verilir. 1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliği'nde yer alan şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler e-Defter’den yararlanabilir.
 
E-Bordro Nedir?
e-Bordro, çalışanlarınız için hazırladığınız ücret bordrolarını, imzalarını almaya gerek kalmadan KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) yoluyla tek tuşla elektronik ortamdan göndermenizi sağlayan sistemdir.
 
E-Mutabakat nedir?
E-Mutabakat, beyanname alış (BA), beyanname satış (BS), cari hesap mutabakatları ve ekstre karşılaştırma işlemlerini faks ya da telefona gerek kalmadan tüm cari hesaplarınız için topluca yapmanızı sağlayan sistemdir.
 
E-Müstahsil Makbuzu nedir?
Defter tutan çiftçi veya toptancılar, defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu düzenlemek zorundadır. E-Müstahsil Makbuzu, bu belgenin elektronik versiyonudur. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirtilen usul ve esaslarla düzenlenen, saklanan ve iletilen e-Müstahsil Makbuzu, yine GİB'e raporlanır. Müstahsil makbuzu belgesi düzenlemek zorunda olan mükellefler, 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla e-Müstahsil Makbuzu uygulamasına dahil olmaya başlamıştır. E-Müstahsil Makbuzu uygulaması zorunlu değildir ve bu uygulamayı kullanmak için Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile zorunluluk getirilen haller dışında e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olmanıza da gerek yoktur.
 
E-Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
E-Serbest Meslek Makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri için düzenlediği, matbu serbest meslek makbuzu ile aynı kanuni özelliklere sahip, hizmet alanın isteğine göre elektronik ortamdan veya kağıt olarak iletilebilen, dijital olarak saklanan ve ibraz edilen bir elektronik belgedir. Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) raporlanır. Serbest Meslek Makbuzu belgesi düzenlemek zorunda olan mükellefler (mali müşavir, avukat, doktor, mimar, mühendis ve sanatçılar) 1 Ocak 2018 tarihinden beri uygulamaya dahil olma imkanına sahiptir. Serbest meslek makbuzu hesaplama için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
 
E-Z Raporu nedir? 
E-Z Raporu 483 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği ÖKC'lerden (Ödeme Kaydedici Cihaz) gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgilerin GİB sistemine iletilmesidir.